Waarom wol niet zo duurzaam is als je misschien denkt (en zeker niet diervriendelijk)

blog wol

Gebreide truien, sokken, wanten, sjaals, dekens: ze houden je lekker warm en geven een fijne natuurlijke feel. Ik begrijp dan ook best waarom wollen producten al jaren niet meer weg te denken zijn uit ons modebeeld. Maar wie denkt dat wol ook een duurzame keuze is, vergist zich. Wol is namelijk helemaal niet duurzaam, laat staan diervriendelijk. 

Ik heb in mijn leven voor een hele hoop dieren gezorgd: honden, katten, kippen, konijnen, paarden. Ik kan dan ook wel zeggen dat ik gek ben op dieren. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb niet per se iets met schapen. Op het land waar mijn shetlandpony Tooske graast, wonen er vijf: ze stinken altijd een beetje en zijn behoorlijk opdringerig. Als ze mij aan zien komen, stuiven ze snuivend op me af. Meestal ontkom ik er dan niet aan om het oude brood dat ik voor Tooske meegenomen heb af te staan aan haar blatende buren.

Tot bloedens toe geschoren

Niet echt een schapenvriend dus. En toch begrijp ik er helemaal niks van dat veel mensen het prima lijken te vinden om schapen uit te buiten voor warme kleding en knusse dekens. Toen ik net veganist was, keek ik vaak beelden uit de bio-industrie. Daar ben ik vrij snel weer mee gestopt, omdat ik er natuurlijk niks mee opschoot en het mijn stemming nou niet bepaald goed deed. Maar de beelden van schapen die vastgebonden zitten, met vuisten tegen de grond gewerkt worden of tot bloedens toe geschoren, staan op mijn netvlies gebrand. 

Diervriendelijk en winstgevend gaan niet samen

Hoewel je mensen zult horen betogen dat wol niet dieronvriendelijk is omdat schapen niet gedood worden, is het leven van een wol-schaap absoluut geen pretje. En als je er heel even over nadenkt, is dat ook helemaal niet zo gek: diervriendelijk en winstgevend gaan namelijk nooit samen, op die regel is écht geen uitzondering te vinden. Achter een betaalbaar wollen kledingstuk, schuilt een goedkoop productieproces. En een goedkoop productieproces betekent al-tijd dierenleed.

Duurzame wol bestaat niet

Als vegan voel ik me dan ook best wel eens machteloos als ik zie dat zelfs mensen die de beste en duurzaamste intenties hebben nog steeds wollen producten kopen om lekker warm te blijven of om er mooi uit te zien. Wol lijkt een duurzame reputatie te hebben. Maar wie duurzaamheid voorop zet, kan wol maar beter mijden. Dat geldt overigens óók als je het leed van schapen niet belangrijk vindt: het produceren van wol drukt namelijk ook een behoorlijke stempel op het milieu. 

Uitstoot en grote lappen grond

Wol groeit nou eenmaal niet aan een plant en je moet flink wat schapen bij elkaar zetten om een rendabele wol-business te kunnen runnen. Dit gaat gemoeid met dezelfde milieuproblemen als iedere andere vorm van veehouderij. Schapen moeten grazen, wat betekent dat ze een flink stuk land nodig hebben. En ook om het voer dat schapen eten te verbouwen, is landbouwgrond nodig. Bovendien stoten schapen – net als koeien – methaangas uit. Niet bepaald een feestje voor het milieu.

Kies voor duurzame alternatieven

Wie dieren een fijn leven gunt en een positieve impact wil hebben op het milieu, kiest niet voor wol. Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen. Heb je toch iets nieuws nodig? Ga dan voor diervriendelijke, duurzame materialen die het milieu niet beschadigen en die ook nog eens lekker lang meegaan. De kledingstukken die bij GLOW in de store liggen, voldoen stuk voor stuk aan die eisen. Want met iedere aankoop, breng je in feite een stem uit: hoe vind jij dat we zouden moeten produceren én consumeren? Laat je stem horen: iedere aankoop telt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *