Thee drinken zonder plastic. Waarom je wilt kiezen voor een plasticvrije waterkoker

In mijn zoektocht naar een gezondere en low-tox levensstijl is nu ook mijn keukenapparatuur aan de beurt. Ik wist dat plastic hormoonverstorende stoffen lekt en nog meer als het warm wordt. In eerste instantie dacht ik wel goed te zitten met mijn roestvrijstalen waterkoker Maar helaas bevat deze toch ook plastic onderdelen. Tijd dus om op zoek te gaan naar gezonde keukenapparatuur. Behalve dat een plasticvrije waterkoker beter is voor je gezondheid is dit ook beter voor het milieu. Kies je voor een plasticvrije waterkoker, dan kies je dus ook voor een duurzame waterkoker. 

BPA en BPS

BPA (bisfenol A) komt voor in heel veel plastic producten. BPA is een weekmaker die wordt gebruikt om plastic en kunststof elastisch te maken. BPA is echter een xeno-oestrogeen. Een nephormoon dat zorgt voor een verstoring van de hormoonhuishouding. BPA is een stof die voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen, zoals onvruchtbaarheid. Veel producten zijn tegenwoordig dan ook BPA vrij. Helaas is in veel gevallen BPA vervangen door BPS (bisfenol S), dat vrijwel net zo schadelijk is.

BPA vrije waterkoker

Iedere keer als je water kookt lekt een waterkoker met plastic dus BPA of BPS en microplastics in het water. Daarom is de waterkoker ook één van de eerste apparaten die ik heb vervangen in de keuken (de magnetron is jáááren geleden al de deur uit gegaan). De waterkoker wordt in ons gezin veel gebruikt en iedere keer als ik een kopje thee ging zetten, dacht ik aan de schadelijke stoffen die ik daarmee binnen kreeg.

Ik ging dus op zoek naar een waterkoker zonder plastic. Want ook al wordt beweerd dat een waterkoker BPA vrij is, dan kan deze alsnog de stof BPS bevatten. En deze is net zo schadelijk BPA. Ik probeer plastic sowieso zo veel mogelijk te vermijden, ook vanwege de impact die deze stof heeft op het milieu. Plastic vergaat namelijk niet dus het lijkt mij zinvol hier zo min mogelijk van te produceren. Dus ik ging op zoek naar een waterkoker zonder plastic. 

Glazen waterkoker

Je zou kunnen kiezen voor een glazen waterkoker, maar deze zien er al heel snel niet meer zo fris uit door kalkaanslag. Tip: als je je drinkwater filtert ben je sowieso van kalkaanslag in je keukenapparatuur verlost. Ik heb geen glazen waterkoker kunnen vinden zonder plastic onderdelen dus mijn zoektocht ging verder.

Alles over de gezondheidsvoordelen van water filteren lees je hier.

The one ♡

Uiteindelijk heb ik een waterkoker gevonden waarvan de binnenkant volledig is gemaakt van RVS en die volledig plasticvrij is (whoop whoop). Een prachtige BPA vrije waterkoker zonder plastic!

Deze is van het merk Ottoni Fabrica. Een merk dat, onder andere, als doel heeft om gezonde producten te maken. Door de aanwezigheid van plastic en andere materialen, die schadelijk zijn voor onze gezondheid, te elimineren. Verder zijn al hun producten super degelijk en gemaakt van kwalitatieve materialen om zo jaren mee te gaan. De waterkoker is dan ook iets duurder, maar ik geef liever iets meer uit aan een goed en duurzaam product, dan dat ik een (schadelijke) prul koop die ik om de zoveel tijd moet vervangen.

Last but not least… Ik hou van de retro look van deze waterkokers. Hij staat dan inmiddels ook prachtig te shinen op mijn aanrecht. Ik ben er helemaal blij mee en ik voel me er een stuk beter bij nu ik weet dat er geen BPA, BPS of microplastics meer rondzwemmen in mijn thee 😉

Plastic in theezakjes

Wil je graag helemaal plasticvrij theedrinken? Let er dan ook op welke thee je drinkt. Veel theezakjes bevatten namelijk ook plastic en laten miljoenen microplastics los in jouw kop thee. Kies dus liever voor lekkere biologische losse thee of voor theezakjes zonder plastic.

Weet jij nog een ander merk met plastic vrije waterkokers? Deel het hieronder in de comments. Zo helpen we elkaar! 

Vind je het leuk om elke week een berichtje van me te ontvangen met tips en inspiratie over een bewuste, duurzame en low-tox lifestyle. Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *